Anbefaling til indtag af Cannabisolie

Fraskrivelse

Denne guide er sammensat af personlige og anekdotiske erfaringer fra første, anden eller 3. person. Denne guide skal ikke læses som en opmundring til at bruge cannabisolie, men som en overordnet referenceramme til dem som alligevel har valgt at gøre det. Denne guide skal ikke opfattes som en lægeligvejledning, men som en anbefaling om at lytte til sig selv og starte stille op i et forløb med cannabisolie.
MedicinskCannabis.dk fraskriver sig et hvert ansvar i forhold til personers helbred og eventuelle indtag af cannabisolie.

Frekvensen

Udfra den overbevisning at cannabinoider har højest aktivitet i kroppen i op til 6 timer efter indtag, anses den optimale adminstration af olien til at være 4 gange dagligt. Såfremt der er behov for en jævn dækning over hele døgnet. Disse 4 tidspunkter omtales herefter som; morgen, middag, aften og inden sengetid.

Doseringen

Afhængigt af oliens konsistens tales der typisk om dråber eller riskorn. Hvis olien er lind nok og eventuelt kan dispenses med en pipette måler man selvsagt i dråber. Og er olien mere fast, bruger man typisk målestokken; riskorn.

Dråber kan dryppes direkte i munden, eller f.eks. i et glas juice etc. Faste olier klemmes ud af sprøjten som en lille pøle indtil den ønskede mængde (riskornstørrelse) er ude. Brug bagsiden af en ske eller en negl til at trykke olien ud på. Olien tages oralt og holdes under tungen/i munden et minut inden der synkes. Vent gerne med at spise / drikke i 10 minutter efter indtag

Opstart

Olier kan være af forskellig styre, og indeholde forskellige kombinationer af cannabinoider. Det er vigtigste er at starte stille og roligt op. Og tilegne sig erfaring med effekten af den pågældende olie på ens egen krop.

En generel anbefaling for opstart er at følge følgende de første 3-5 dage: 0,0,1,2
Tallene indikerer mængden af olie, f.eks. 2 for to dråber/riskorn. Og tallenes placering indikerer et af de 4 dagstidspunkter; morgen, middag, aften, nat.

Således at programmet ovenfor :

  • 0 dråber morgen
  • 0 dråber middag
  • 1 dråbe aften
  • 2 dråber nat

Den ene “dråbe” til aften er for at mærke hvordan olien virker i vågen tilstand – og de 2 til natten er for at give kroppen lidt at arbejde med, samt for at bygge tolerance over for eventuel “sløvhedseffekt” fra olien.

Tilpasning efter opstart

Når olien har været taget nogle dage, og der er draget erfaring med hvordan den virker, og der er behov for at øge dosen kan der føjes én dosis til morgen-doseringen.  Således bliver doseringsprogrammet:

  • 1 dråbe morgen
  • 0 dråber middag
  • 1 dråbe aften
  • 2 dråber nat

Sådan fortsættes i 5-7 dage.

Vær igen OBS på hvordan olien virker. – før gerne en lille “dagbog” over oplevelsen. Mange mærker en sløvning /træthed iløbet af de første 10 dage der startes på olien. Søvnrytme og kost begynder ofte at ændre sig, fordi kroppen begynder at arbejde med en højere aktivering.

Efter de 5-7 dage med optrapning til, kan en ny optrapning foretages, indtil det ønskede niveau er opnået.

For behandling hvor olien er nødvendig over hele dagen, kan et ønske være at nå til et programmer ala:  1,1,1,2 som er en fin dækning over hele døgnet.

Igen er det vigtigt at starte med en lille forøgelse, på ét af dagens tidspunkter til der igen er gjort sig erfaring omkring oliens effekt. Herefter kan effekten evalueres, og eventuelle yderligere ned- eller optrapninger kan foretages.

Ikke alle er ens

Nogle mennesker ønsker at bruge cannabisolie til smertelindring, andre til forebyggelse af epilepsi og helt 3. dæmpning af stress eller uro i det fysiske legeme.  Ovenstående er vigtig at forstå i lyset af individet. For nogen vil en enkelt dråbe til aftentid være alt der er brug for, og for andre kan høje doser hen over hele dagen være det ønskede niveau.

Olierne er heller ikke ens og deres styrker varierer meget fra producent til producent.

Oliens Styrke

På markedet i dag fås olien i en stor variation af styrker. De laveste på 2-3 % og de stærkeste på over 50% og højere. Det er vores generelle anbefaling at starte i den lave ende og arbejde sig opad efter behov. Især i forhold til THC olie, er det vigtigt at starte ud stille og roligt. Eftersom THC er psykoaktivt, hvilket kan virke meget sløvende og påvirke sindsstemningen. Dette skal ses som tommerfingerregel, for der kan være specifikke behov som byder at en stærkere olie tages i brug fra start.

Virkning og effekt

Det er vigtigt at forstå at et forløb med cannabis ikke nødvendigvis har effekt fra første administrering. For forløb hvor effekten der søges er stabilisering af humør, fordøjelse, søvn etc. er det forventeligt at der går tid førend en mærkbar effekt indtræffer.

Cannabinoiderne aktiverer receptorerene i kroppen, en aktivering der kan hjælpe kroppe til at opnå homøostase. – et fint ord for balance i kroppen. Hvad balance er for den individuelle er vidt forskelligt, og er ikke nødvendigvis noget noget der sker straks.

Læs mere om cannabinoiderne og det endocannabinoide system.

Før en DoseringsLog

Gør dig selv en tjeneste og log hvilken olie du tager, hvornår du tager, hvor meget du tager og hvordan du oplever effekten.

Det kan være noget så simpelt som dagligt at logge dosestørelse, dagstidspunkt og effekt. Og det kan gøres så simpelt som:

  • 1 🙂
  • 0
  • 1 😐
  • 2 🙁

Hvor tidspunkt og mængde er indkeret via tallene, og effekten af dosen er beskrevet med en smiley, for god, ingen eller dårlig effekt.

Det vil give det et godt indblik i dit behov for olien, samt gøre det lettere for dig, hvis du på et tidspunkt ønsker at bruge en anden olie, af en anden styrke. I dette tilfælde kan du lettere omregne hvor meget eller lidt du skal have af den nye olie, for at få samme dækning.

BEMÆRK

Mange CBD-olier på markedet er lavet af et naturligt udtræk af planten. Det vil sige at det er hele planten og alle dens naturlige cannabinoider, olier og terpener der er trukket ud. Det betyder at der ofte kan være spor af Delta-9 -THC i olien – og den KAN virke sløvende for nogen. Derfor skal den tages med samme opmærksomhed som morfin eller anden medicin med “rød trekant”. Det er ulovligt at høre bil under påvirkning af THC i danmark – så det er VIGTIGT at mærke efter hvordan olien påvirker. Derfor den anbefalede optrapning.

Har du brug for hjælp?

Se mere på denne side

Har du fundet en fejl

– eller har du en kommetar? Så lad os høre fra dig! Vi bestræber os på at holde informationen på siden ajour og præcis, så vi hører rigtig gerne fra dig, hvis vi har lavet en fejl, eller vores oplysninger er forældede. Tak for din hjælp!

[contact-form-7 id=”2953″ title=”Send os din kommen”]