Hvad er det endocannabinoide system?

Det endocannabinoide system (ECS) er et system kroppen bruger til at regulere en lang række processer og mekanismer rundt omkring i vores organisme. Et sundt helbred er lig med en sund balance i vores krop. Det kaldes også for homøostase – altså ensartethed. Når vores krop er ensartet, er den sundest. Vi har alle hørt om ubalancer – hvad end det er kemiske-ubalancer i hjernen der fremprovokerer depresioner eller epilepsi, eller cancer, som også er en ubalance – eller ikke-ensartethed i kroppen.

Det endocannabinoide system er en vigtig faktor for kroppen i vedligeholdelsen af ensartetheden. ECS er forbundet rundt i hele kroppen, fra hjernen og ud i organer, bindevæv, kirtler, og immunceller. Gennem ECS er kroppen altså i stand til at justere og opretholde homøostase i de vitale dele af kroppen, og kan hurtigt få besked om hvis en ubalance opstår et givent sted i kroppen.

Hvad består ECS af?

ECS består af en række receptorer, som er placeret som små antenner på forskellige typer af celler, rundt omkring i kroppen. Disse antenner, kan opfange signaler der vedrører ECS, og sende signaler videre afsted, til andre receptorer, på andre typer celler andre steder i kroppen. Indtil videre har videnskaben kortlagt to typer af disse endocannabinoide receptorer; CB1 som overvejende findes i nervesystemet, bindevæv, kirtler, kønsorganer og øvrige organer og CB2 som overvejende findes i immunsystemet og dets tilknyttede strukturer. Mange vævstyper i kroppen indeholder både CB1 og CB2-receptorer, der hver er knyttet til forskellige handlinger.

For at ECS kan gøre brug af sine mange og vidt placerede receptorer, er der selvfølgelig også behov for en række signaler, som “antennerne” kan modtage og sende – ellers ville systemet ikke være komplet. Disse signaler kaldes for cannabinoider. Cannabinoiderne bliver sendt rundt i kroppen og binder sig til receptorerne rundt omkring på cellerne. Når en receptor binder en cannabinoid, kan der ske en af flere ting. Nogle cannabinoider udløser en reaktion i cellen, hvor andre cannabinoider binder sig, og derved optager receptoren fra at kunne optage andre cannabinoider, hvilket udløser en indirekte reaktion omkring cellen.

CannabinoidReceptorCell

En analogi til dette kunne være at forestille os at receptorerne er små nøglehuller og cannabinoiderne er forskellige nøgler. Nogle nøgler passer perfekt ind i nøglehullet og kan låse (en biokemisk reaktion) op. Andre nøgle passer nogenlunde ind i nøglehullet, men kan ikke låse op. På den måde kan én type af cannabinoider, hindre andre typer af  cannabinoider i at blive optaget, fordi nøglehullerne er blokeret af de nogenlunde passende nøgler. Helt tredje typer af cannabinoider passe slet ikke i nøglehullerne, hverken helt eller delvist.

Overordnet inddeles cannabinoiderne i tre grupper:

  1. Endogene cannabinoider (endocannabinoider), som naturligt produceres af kroppen.

  2. Phyto-cannabinoider (plante cannabinoider), som bl.a. findes i cannabis planten.

  3. Syntetiske cannabinoider, såsom Sativex, produceret og distribueret af medicinalfirmaer.

Endocannabinoider er gruppen af cannabinoider, vores krop naturligt producerer for at stimulere receptorerne. De to mest velkendte af disse kaldes anandamid og 2-arachidonoylglycerol (2-AG).

Phyto-cannabinoider er gruppen af cannabinoider der stammer fra planter. Når vi indtager disse, sendes de rundt i det endocannabinoide system, på samme vis, som endocannabinoiderne. Den mest kendte af disse phyto-cannabinoider er Delta-9-tetrahydrocannabinol, eller THC, som findes i Cannabis. THC binder sig, som en af de få phyto-cannabinoider, til CB1 receptorerne i hjernen og nervesystemet, og det er medgivende for THC’s psykoaktive virkning. Andre cannabinoider, såsom cannabidiol (CBD), cannabinol (CBN), tetrahydrocannabivarin (THCV), cannabichromene (CBC) og cannabicylol (CBL) vinder i stigende grad interesse af forskere på grund af en række forskellige helbredende egenskaber. De fleste phyto-cannabinoider er blevet isoleret fra cannabis planten, men andre medicinske krydderurter, såsom Echinacea purpurea (purpursolhat, rød solhat), har vist sig også at indeholde ikke-psykoaktive cannabinoider.

Cannabis planten gør også selv brug af THC og de andre cannabinoider til at fremme sit eget helbred og forebygge sygdom. Cannabinoider har antioxidante egenskaber, der beskytter planten fra ultraviolet stråling – cannabinoiderne neutraliserer de skadelige frie radikaler genereret af UV-stråler og beskytter cellerne. Hos mennesker forårsager frie radikaler aldring, cancer og nedsat heling. Antioxidanter fra planter har længe været markedsført som kosttilskud til at forhindre de frie radikalers skader.

Man kan også producere cannabinoider i laboratoriet. Syntetisk THC,  såsom Marinol, Sativex og Cesamet, en THC-analog, er alle anerkendte af det amerikanske fødevare og lægemiddelagentur, FDA, og anvendes bl.a. til behandling af svær kvalme i forbindelse med kemo-terapi. Mange andre syntetiske cannabinoider anvendes desuden i dyreforsøg og nogle har potens op til 600 gange stærkere end THC.

Du kan læse mere om de forskellige cannabinoider og deres egenskaber her.

Cannabis, ECS og et godt helbred

Et funktionelt endocannabinoid system er afgørende for helbredet. Lige fra undfangelsen, den embryonisk implantation på væggen i vores mors livmoder, til amning og vækst, til at reagere på læsioner, hjælper endocannabinoider os til at overleve i et hurtigt, evigt skiftende og stadig mere udfordrende miljø. Et spørgsmål der synes at stille sig selv er: kan man forbedre sit endocannabinoide system ved at indtage cannabis? Kan cannabis, ud over at behandle symptomer, ud over selv at kurere sygdom, hjælpe os med at forebygge sygdom og fremme sundhed ved at stimulere dette ældgamle system, vi alle er udstyret med?

Svaret nyere tids forskning anleder til er; “ja”. Forskning har vist, at små doser af cannabinoider fra cannabis kan signalere kroppen til at producere flere endocannabinoider og skabe flere cannabinoidreceptorer. Dette er en af årsagerne til hvorfor mange første gangs brugere af cannabis ikke føler nogen særlig effekt, men til gengæld ved deres anden eller tredje gang mærker en betydelig forskel, den første eksponering til cannabinoiderne har signaleret kroppen til at producere flere cannabinoidreceptorer og er nu klar til at reagere. Flere receptorer øge en persons følsomhed over for cannabinoider, så mindre doser har større effekter, og den enkelte har et forbedret udgangspunkt for endocannabinoid aktivitet.

I modsætning til syntetiske derivater, indeholder cannabis mere end hundrede forskellige cannabinoider, herunder THC, som alle arbejder i synergi for at producere bedre medicinske virkninger og færre bivirkninger end syntetiske THC analoger alene. Videnskabelige undersøgelser og patienternes begejstring indikerer begge, at cannabis har overlegne medicinske kvaliteter i forhold til syntetiske cannabinoider.

Videre læsning:
Hvad er Medicinsk Cannabis?
Cannabis Planten

Har du brug for hjælp?

Se mere på denne side

Har du fundet en fejl

– eller har du en kommetar? Så lad os høre fra dig! Vi bestræber os på at holde informationen på siden ajour og præcis, så vi hører rigtig gerne fra dig, hvis vi har lavet en fejl, eller vores oplysninger er forældede. Tak for din hjælp!

 

Kilder og Referencer:

PubMed

Cannabinoids and the skeleton: from marijuana to reversal of bone loss.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19634029

Cannabinoids and bone: friend or foe?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20532878

Delta9-Tetrahydrocannabinol inhibits epithelial growth factor-induced lung cancer cell migration in vitro as well as its growth and metastasis in vivo.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17621270

Cannabidiol enhances the inhibitory effects of delta9-tetrahydrocannabinol on human glioblastoma cell proliferation and survival.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20053780

Delta9-tetrahydrocannabinol induces apoptosis in C6 glioma cells.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9771884

Cannabidiol inhibits growth and induces programmed cell death in kaposi sarcoma-associated herpesvirus-infected endothelium.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23264851

Endocannabinoid system and mood disorders: Priming a target for new therapies.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23261685

Cannabidiol as potential anticancer drug.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22506672

Phytocannabinoids as novel therapeutic agents in CNS disorders.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21924288

The endocannabinoid system: a general view and latest additions

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1574255/

Unheated Cannabis sativa extracts and its major compound THC-acid have potential immuno-modulating properties not mediated by CB1 and CB2 receptor coupled pathways.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16504929

Clinical endocannabinoid deficiency (CECD): can this concept explain therapeutic benefits of cannabis in migraine, fibromyalgia, irritable bowel syndrome and other treatment-resistant conditions?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18404144

American Association for Cancer Research

Delta-9 Tetrahydrocannabinol inhibits growth and metastasis of lung cancer.

British Journal of Cancer

A pilot clinical study of Delta-9-tetrahydrocannabinol in patients with recurrent glioblastoma multiforme

http://www.nature.com/bjc/journal/v95/n2/full/6603236a.html

National Cancer Institute at the National Institute of Health

Cannabis and Cannabinoids (PDQ®)

– bemærk at det er en .GOV side

Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

Endocannabinoid signal in the gut controls dietary fat intake

http://www.pnas.org/content/108/31/12904

Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Bone_metabolism

http://en.wikipedia.org/wiki/Endocannabinoid_system

http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabinoid_receptor

http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabinoid

http://en.wikipedia.org/wiki/Retrograde_signaling_in_LTP

Aarhus Universitet

Investigations of the endocannabinoid system in adipose tissue : effects of obesity/ weight loss and treatment options

NORML.org

NORML’s mission er at påvirke den offentlige mening tilstrækkeligt til at legalisere ansvarlig brug af cannabis til voksne. NORML arbejder for at fremme viden og sand information vedrørende cannabis/hamp planten og dens mange anvendelsesmuligheder, medicinsk, industrielt og rekreationelt.

Blogs og nyhedsmedier

THC olie er det ægte sorte guld !

http://www.alternativ.info/doc/artikler/art2011_pje_hasholie.mv

The Cannabis Papers – a citizen’s guide to cannabinoids

http://www.illinoisnorml.org/content/section/18/129/

Cannabinol (CBN)

http://www.kingstoncompassion.org/cannabinoid/cannabinoids/cannabinol-cbn/

Marijuana Cuts Lung Cancer Tumor Growth In Half, Study Shows

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/04/070417193338.htm

Cannabis destroys cancer cells

http://www.labnews.co.uk/news/cannabis-destroys-cancer-cells/

Active Ingredient in Marijuana Kills Brain Cancer Cells

http://www.sundhedslex.dk/indre-organer.htm

 

Ansvarsfraskrivelse

Velkommen til MedicinskCannabis.info.

Før du kan fortsætte skal du læse følgende igennem, og indikere at du er indforstået med vores præmis og regler her på siden!

MedicinskCannabis.info

-kan ikke holdes til ansvar for enkeltpersoners gøren og laden i forhold til brugen af medicinsk cannabis. Hvis nogen ønsker at bruge den viden vi har samlet, til at forsøge sig med medicinsk cannabis, sker det helt og holdent for personens egen moralske og lovmæssige ansvar.

MedicinskCannabis.info

-udgør ikke en etableret lægestand eller nedsat sundhedsvidenskabelig instans. Vi kan ikke gå ind i konkret sygdomsrådgivning, og tage ansvar for et sygdomsforløb. Hvis vi kommer med råd eller vejledning, er det vigtigt at se disse som anekdotiske erfaringer, som kun er funderet i 1. eller 2. hånds personlige oplevelser, og altså ikke i noget videnskabeligt

MedicinskCannabis.info

-samler mange typer viden og information. Den viden vi har og deler har vi fra publiceret forskning, officielle og uofficielle medicinske cannabis behandlere og fra personlige anekdoter. Vi bestræber os på at gøre det tydeligt, i vores materiale, hvem kilden er, og hvilken type information der er tale om.

MedicinskCannabis.info

-opfordre alle med ønske om at bruge medicinsk cannabis, til at sætte sig grundigt ind i emnet, og gældende lovgivning.

MedicinskCannabis.info

-formidler ikke kontakt til THC olie.

MedicinskCannabis.info

-opfordre alle til at følge gældende lovgivning.

MedicinskCannabis.info

-påstår ikke at cannabis han helbrede nogen form for lidelse eller sygdom. Cannabis kan aktiverer receptorer i kroppen, som bruges af kroppen til at opretholde balance.