Botanik

Cannabis er en enårig plante tilhørende Cannabaceae-familien – også kaldet for Hamp-Familien. I samme familie finder vi vores kultur-kendte plante Humle. cannabis er en af de få enårige planter der er tve-kønnet. Faktisk betyder cannabis – “to-køn”. Botanisk set inddeles cannabis i tre under-arter:

  • Cannabis Sativa
  • Cannabis Indica
  • Cannabis Ruderalis.

De tre Cannabis arter (Kilde Wikipedia)

Dog har de seneste års kultivering med forskellige former for anvendelse i sigte, affødt en alternativ inddeling af de forskellige cannabis arter:

  • Cannabis Industrialis -> Hamp tarver til tov, tekstil, papir-pulp, isolering, bio-brænsel (og et hav af andre anvendelser)
  • Cannabis Gastronomia -> cannabis avlet til fødevarer, såsom olie, frø m.m.
  • Cannabis Medicinalis -> cannabis som læge/rus-middel hvor sorter i et mix mellem Sativa, Indica og Ruderalis krydses for at fremavle en ønsket medicinsk egenskab.

 

Cannabis Sativa

Cannabis Sativa (Kilde Wikipedia)

 

Livscyklus

cannabis er som etårig plante afhængig af at der spredes pollen fra hanplanten (Staminodium: Støvdrager planter) som opfanges hunplantens støvfanger (Pistilerende: Støvfanger planter) og denne efterfølgende bærer frugt (frø).

Når en hunplantes støvfanger (Pistil) fanger et pollen-korn fra en han (Staminodium) spirer sammenspirer pollenkornet med støvfangeren. For enden af støvfangeren sidder en lille frugtknude, hvori frøanlæget sidder. Når støvfangeren er gennemspiret er generne fra hanplanten og fra hunplanten blandet, og der er et komplet gen-sæt til at danne et frø. Frøet spirer inden i frugtknuden, som, når frøet er færdigmodnet, åbner sig, og frøet falder til jorden. Når frøet er fri fra frugtknuden er det  i en dvaletilstand, hvor det venter på næste forårs regn og lyse dage, som trigger dets indre mekanismer, og det sætter sin spirer – og cyklussen starter forfra.

Hvis ikke der er nogen hanplanter, og hunplanten derfor ikke bestøves af pollen-korn, fortsætter hunplanten med at producere støvfangere og omkringliggende harpiks-fimrehår på sine blomster. Disse ubestøvede hunblomster betegnes ofte som Sensimilla – hvilket er Spansk for “uden frø”. I dag dyrkes de fleste medicinske sorter, hvad enten det er på kommercielt plan, eller i små hjemme-gartnerier efter dette princip; at fjerne hanplanterne, og derved øge produktionen af de Cannabinoid-indholdige harpiks-fimrehår.

Brug & Anvendelse

Det vurderes at cannabis er en af de planter mennesket har kultiveret længst tid. Fra tidernes morgen har vi været dens alsidige egenskaber bevidst, lige fra dets stærke fibre til tovværk og tekstil, til dets evne som papir over medicinske anvendelser.
Det anslås at de første stykker tøj fremstillet af hamp kan dateres mere end 6.000 år tilbage, og at de medicinske egenskaber også går omkring 5.000 år tilbage.
(Kilde Guinness World Records )
Igennem tiderne har cannabis været en uvurderlig plante for vores civilication. Selv i Danmark har vi haft en konge der påbød bønderne at dyrke hamp til forsyning, olie og flådens tov og sejl. (Christian IV i 1629).

Er du interesseret i at vide mere om de mange alsidige anvendelser af Hamp planten, kan “The Great Book of Hemp” varmt anbefales.

 Medicinsk anvendelse af cannabis

Nærmest lige så længe som cannabis har været anvendt industrielt, har cannabis også været anvendt som medicin. Medicinsk cannabis kan dateres så langt tilbage som 2737 BCE (Kilde: Wikipedia). cannabis er en af de 50 planter traditionel kinesisk medicin er bygget op omkring.

cannabis har været brugt medicinsk her i vesten i århundrede, til alt fra mavsår, miltbrænd, blodforgiftning, til menstrautionssmerter over lindring af kolik. (Kilde: The Great Book Of Hemp)
Efter USA’s ulovliggørelse i starten af det 20’århundrede og det internationale samfunds “følgen trop” i 1961 stopper både forskning i- og behandling med cannabis.  Den officielle udmelding fra USA lyder at der ikke er nogen medicinsk værdi i cannabis. (Kilde Wikipedia)

I 1964 isolerer en israelsk forsker dog THC, som er den psykoaktive komponent i cannabis- hvilket viser sig at være første del af nøglen til en af nyere tids større medicinske gennebrud. I 1994 isolerer sammen forsker (Raphael Mechoulam) anademide, en endogen cannabinoid. Det bliver startskudet til afdækkelsen af det endocannabinoide system i mennesket. Et system lægevidenskaben hidtil ikke har vidst meget om, som ser ud til at regulere celler i kroppens interne kommunikation.  Når vi bliver syge, hvad enten det betegnes som psykisk eller fysisk sygdom, så har det ofte en relation til kroppens signaleringer. Dette har vækket fornyet interesse i cannabis.

Det anslås i følge Illustreret Videnskab, at der årligt udkommer intet mindre end 2000 videnskabelige publikationer med baggrund i kliniske studier af cannabis og det endocannabinoide system.
Du kan læse mere om det endocannabinoide system her.

Det må altså siges at cannabis langt om længe er på vej tilbage som medicin i vores farmekopé. En medicin der både er en af de mindst giftige vi kender til, billigste at fremstille og ser ud til at have den bedste effekt på det menneskelige system.
Du kan læse mere om hvad medicinsk cannabis er samt læse mere om hvad medicinsk cannabis kan bestå i behandlinge af

Har du brug for hjælp?

Se mere på denne side

Har du fundet en fejl

– eller har du en kommetar? Så lad os høre fra dig! Vi bestræber os på at holde informationen på siden ajour og præcis, så vi hører rigtig gerne fra dig, hvis vi har lavet en fejl, eller vores oplysninger er forældede. Tak for din hjælp!

 

 

Ansvarsfraskrivelse

Velkommen til MedicinskCannabis.info.

Før du kan fortsætte skal du læse følgende igennem, og indikere at du er indforstået med vores præmis og regler her på siden!

MedicinskCannabis.info

-kan ikke holdes til ansvar for enkeltpersoners gøren og laden i forhold til brugen af medicinsk cannabis. Hvis nogen ønsker at bruge den viden vi har samlet, til at forsøge sig med medicinsk cannabis, sker det helt og holdent for personens egen moralske og lovmæssige ansvar.

MedicinskCannabis.info

-udgør ikke en etableret lægestand eller nedsat sundhedsvidenskabelig instans. Vi kan ikke gå ind i konkret sygdomsrådgivning, og tage ansvar for et sygdomsforløb. Hvis vi kommer med råd eller vejledning, er det vigtigt at se disse som anekdotiske erfaringer, som kun er funderet i 1. eller 2. hånds personlige oplevelser, og altså ikke i noget videnskabeligt

MedicinskCannabis.info

-samler mange typer viden og information. Den viden vi har og deler har vi fra publiceret forskning, officielle og uofficielle medicinske cannabis behandlere og fra personlige anekdoter. Vi bestræber os på at gøre det tydeligt, i vores materiale, hvem kilden er, og hvilken type information der er tale om.

MedicinskCannabis.info

-opfordre alle med ønske om at bruge medicinsk cannabis, til at sætte sig grundigt ind i emnet, og gældende lovgivning.

MedicinskCannabis.info

-formidler ikke kontakt til THC olie.

MedicinskCannabis.info

-opfordre alle til at følge gældende lovgivning.

MedicinskCannabis.info

-påstår ikke at cannabis han helbrede nogen form for lidelse eller sygdom. Cannabis kan aktiverer receptorer i kroppen, som bruges af kroppen til at opretholde balance.